• Fraktfritt vid köp över 600 kr!

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Hur klipper man klorna på sin katt? Steg-för-steg guide!

Det är många som undrar hur man går till väga för att klippa klorna på sin katt, och vi förstår varför. Ibland är det inte helt lätt att veta hur man ska göra eller hur ofta klorna ska klippas. Därför har vi skrivit denna guide så att du ska få svar på dina frågor! 

Det kan kännas obehagligt som nybörjare att klippa klorna, både för kattägarna och katten. Däremot är det högst nödvändigt om du har en innekatt att hålla ner längden på klorna för att undvika att katten gör sig (eller dig) illa, påbörja kloklippningen när ni får hem en kattunge för att vänja den vid denna hantering redan från tidig ålder. 

Hur ofta ska man klippa klorna på en katt?

Behovet av kloklippning beror på hur aktiv din katt är. Utekatter behöver man sällan klippa klorna på då klorna nöts naturligt när den är ute. Utekatter behöver dessutom ha lite längre klor, då de klättrar i träd t ex. Man kan hålla lite koll på sin utekatts klor så att de inte växer in i trampdynan och i sådana fall klippa klorna. 

Innekatter är det annat med, där slits inte klorna på samma sätt som för en utekatt. Därför är det bra att du som ägare håller koll på din katts klor med jämna mellanrum. Tillslut får du kläm på ungefär hur ofta du måste klippa just din katts klor. Kanske är det extra enkelt att komma ihåg att "varje söndag kollar vi klorna" t ex.

Klipper man inte klorna kan katten börja kompensera genom att klösa på möbler för att vässa klorna själv. Det vill vi ju verkligen inte ;)
För att ge katten möjlighet att klösa, som om den var ute, kan du köpa klösträd och klösbrädor åt din kisse. Vi rekommenderar att man ger sin katt "klösmöjligheter" i varje rum. Du kan ha en klösbräda i ena rummet, klösträd i ett andra och kanske en klösmatta i ett tredje rum med begränsat utrymme. Du känner din katt bäst och vet hur mycket klösutrymme den behöver!

kloklippning kattPå biden ser ni klosax från märket Trixie

Hur många klor har en katt?

På kattens framtass finner du undertill den stora trampdynan, de små trampdynorna framtill (also known as cat beans, väldigt pussvänliga!) och sedan har katten ytterligare en trampdyna en bit upp på benet som kallas för sporrens trampdyna (eller tummen, som vissa säger, även fast katter såklart inte har några tummar). På kattens baktass finns det ingen sporre/tumme.

Till de fyra små trampdynorna framtill finner du 4 st klor, sedan har varje tass en 5e klo uppe vid sporrens trampdyna (den som ibland kallas tummen). Det normala är alltså att det finns 5 st klor per framtass och 4 st klor per baktass = en katt har normalt 18 st klor. 

En katt med polydaktyli - i folkmun ofta kallad "skeppskatt" är en katt som har för många "tår" och därmed även för många klor än vad som är normalt.

Trampdynan på en katt är en typ av stötdämpande kudde under tassen och den är mycket känslig för beröring, innehåller många blodkärl och nerver. Därför kan en del katter tycka att hanteringen av tassarna är lite obehaglig och det är bra att vänja kattungen vid hantering av (och pussar på!) tassarna redan från det är att de är små.

Katter med lång päls kan ha ganska mycket päls "mellan tårna", vilket ibland innebär att sand från kattlådan och/eller grus utifrån fastnar i pälsen och faller av på golvet lite här och där. Om pälsen är mycket lång mellan tårna och besvärar dig och din katt kan den trimmas ned om man är försiktig.

Vad behöver man när man ska klippa kattens klor?

Det kan vara bra att vara två när ni ska klippa kattens klor om katten inte tycker om att göra det. Då kan en person lugna katten, kanske med kattgodis eller gos, medan den andra personen klipper klorna. 

 

Det här behöver du när du klipper kattens klor:

1. Möjligen en extra person så att ni är två
2. En klosax
3. Lite kattgodis för att distrahera katten. Churu's cremegodis passar perfekt som kloklippnings-godis!

Rekommendationer