• Fraktfritt vid köp över 600 kr!

 • Övrig frakt 49 kr

 • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Vilken kattsele är bäst?

Det korta svaret är att den kattsele som är bäst för er är den sele som sitter bäst på just din katt, den sele som både du och din katt trivs med. Det långa svaret på denna fråga är att det finns en mängd olika kattselar, samt selar för småhundar, som passar olika bra på olika katters kroppstyper och det kan krävas att ni provar några olika modeller och storlekar innan ni hittar den perfekta kattselen för just er katt. Vi har ett flertal olika modeller på kattselar i vår butik och det går bra att beställa hem, prova hemma och returnera de som inte passar!

Några olika typer av kattselar är:


Det finns ett stort urval av olika selar med hög säkerhet, komfort och kvalitet i olika prisklasser.  Det finns några olika typer av kattselar, t ex H-formade selar samt step-in selar och Y-selar. 

Vill man ta ut sin innekatt är det en bra idé att investera i en bra sele och koppel.

katten stellan sitter och njuter med en sele vid ett staket

 

katten Stellan är ute och upptäcker skogen i sin sele

Huskatten Stellan har en Ezydog sele i blå färg

Vilken sele passar min katt? 

Passformen på selar är individuellt beroende på faktorer som kroppsform och proportioner på katten. En sele som sitter jättebra på en katt med en kort och rund kroppsform (t ex Brittisk Korthår) kanske inte alls passar bra på en katt med en riktigt lång kropp (t ex en Maine Coon) eller en katt som är smal och smäcker med en smal hals (t ex Cornish Rex). 

På grund av detta är det jättesvårt för oss att svara på vilken sele som passar bäst på din katt om du endast anger vad din katt väger. En katt som väger 5 kg kan skilja sig åt väldigt mycket i kroppsform motför en annan katt som även den väger 5 kg. 

Det vi brukar rekommendera är att man beställer hem några olika selar i olika modeller och olika storlekar, provar hemma i lugn och ro på sin katt, då märker ni ganska snabbt vilken "typ" av sele som passar er katts kroppsform och vilken du själv tycker är smidig att sätta på och ta av katten. Vi har alltid 14 dagars ångerrätt och returporto brukar inte bli alltför dyrt eftersom selar har lätt vikt och tar liten plats i kuvert/låda. 

Om man vill testa "smitningsrisken" kan man ta ett lätt tag i ryggstycket på selen och hålla lite emot/fast, de flesta katter provar då att backa när de inte kan gå framåt längre och då ser man om katten lätt kan backa ur just den modellen på sele. 

Vänja katten vid sele 

Dessa steg kan du följa om du vill vänja din vuxna katt vid sele, eller din kattunge!

 • Börja med att låta katten bekanta sig i lugn och ro med selen. Det kan man göra med att exempelvis lägga fram den och låta katten nosa på den. Man kan även lägga en godisbit intill selen för att skapa positiva associationer.
   
 • Efter att katten fått bekanta sig kan man lugnt och försiktigt försöka ta på selen. Om din katt visar obehag, skulle bli rädd eller visar att den inte vill - försök igen vid ett annat tillfälle.
   
 • När din katt har selen på sig inomhus kan ni leka med en favoitleksak, eller ta fram en extra god påse blötfoder eller ett favoritgodis. Så att din katt får koncentrera sig på något annat än att selen sitter på!
   
 • Börja med att låta katten bli riktigt trygg och bekväm med att ha på sig selen inomhus innan ni går ut på promenad. När katten blivit tillräckligt bekväm kan man fästa ett koppel på selen och testa gå runt inomhus en stund för att se hur katten reagerar och låta den vänja sig.


Sedan är ni redo att testa ge er ut utomhus! Om det är långt till ett lugnare område kan man använda en kattryggsäck eller transportväska för att förflytta katten dit. Låt katten bestämma takt och riktning i början och följ med när den utforskar den nya miljön. Se till att din katt är id-märkt med en tatuering i örat eller ett microchip innan ni beger er ut på äventyr, ifall att din kompis skulle rymma. Som komplement till ID-märkningen kan man hänga en ID-bricka med ditt telefonnummer på i kattens sele.


Maine Coonen Thor i en TrePonti-sele

Anpassa er utevistelse och val av miljöer till kattens reaktioner, det kan räcka att vara ute väldigt korta stunder de första gångerna och släpp inte ut katten i ett för långt koppel. Var beredd på att t ex en helt vanlig cyklist kan vara något din katt blir rädd för i början, och håll alltid ett getöga på din omgivning så att ni inte råkar ut för lösa hundar eller utekatter som inte är vänligt inställda till din misse. Vissa katter föredrar lugna platser, att sitta ute på gräsmattan en stund och bara vara - medan andra katter är mer nyfikna och modiga och gärna följer med dig på ett äventyr!

Tips!
Om du låter katten själv gå ut genom er t ex lägenhetsdörr, så kan det hända att din katt kommer att börja stå och jama vid dörren och kanske även klösa mycket på ytterdörren - för att den vill gå ut på promenad igen och igen. Detta kan man motverka genom att katten aldrig får gå ut själv genom ytterdörren. Då kan du ta för vana att alltid bära ut katten i en transportbur eller ryggsäck - så att katten inte förknippar just er ytterdörr med promenaden - utan istället transportväskan. 

Rekommendationer

Det finns såklart fördelar med att låta din katt komma ut i naturen men man bör vara medveten om att inte alla katter tycker om att gå i sele och koppel, och vissa katter som har tillgång till fri utevistelse väljer att inte gå ut alls. Katter är individer och alla gillar olika. Vissa katter är mer känsliga för nya miljöer och kan tycka att det är en för stark kontrast till den trygga och välbekanta inomhusmiljön som de är vana vid, det luktar annorlunda utomhus och våra katter känner så många fler dofter än vi människor gör. Kanske är just ditt promenadstråk på en utekatts revir - och där finns många revirmarkeringar som ni passerar som vi människor varken ser eller kännner av, men som kan stressa upp din katt ordentligt.

Vissa katter har spenderat hela sitt liv inomhus och då kan det lätt bli överväldigande att komma ut i den stora världen. Det är därför klokt att vara lyhörd för kattens reaktioner. Börja med att låta katten vistas i en så lugn utemiljö som möjligt så att den får vänja sig vid situationen i sin egen takt, och om din katt blir mycket stressad av promenad så måste ni inte alls gå ut, då kan ni fortsätta att mysa i soffan inomhus.

 

Vi önskar er en härlig kattpromenad och att ni hittar den perfekta selen för er kisse!

// Teamet på Supercat


Denna artikel uppdaterades senast 20230621