• Fraktfritt vid köp över 600 kr

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Att köpa katt - Steg för steg

Din kompletta guide inför att köpa katt

Går du i tankarna på att skaffa en katt? Vad roligt! I den här guiden har vi samlat listor, tips och viktiga saker att tänka på inför beslutet. 

Innehållsförteckning:

  • Är du redo att skaffa katt?
  • Raskatt eller huskatt
  • Vad behöver en katt första tiden?
  • Hur kattsäkrar man hemmet?
  • Lista över farliga växter och livsmedel
  • Att köpa katt - steg för steg 

Är du redo att skaffa en katt?

En katt kommer att ge dig glädje och kärlek i många år, men det innebär också ett stort ansvar. Katters medellivslängd är 14 år i Sverige. För att ta hand om en katt behöver du kunna ge den tid, då katter är sociala djur som behöver närhet och lek. Det är till och med olagligt att lämna sin katt utan socialt umgänge för länge, enligt svensk djurskyddslagstiftning. Lagen kräver att katten ska få socialt umgänge minst två gånger per dag. 

En katt kostar också pengar, du behöver köpa kattsand och mat varje månad. Andra saker som kostar är försäkring, leksaker, vaccinering, veterinärbesök, id-märkning m.m. 

Framförallt behöver du ha tid för din katt. Är du en person som gillar att resa bort ofta kanske du måste tänka om. 


 

Här kommer en checklista:

  • Du förstår att du har ansvar över katten hela kattens liv ◻️
  • Du kan ge katten tid och kärlek hela kattens liv ◻️
  • Du har läst på och har skaffat dig en bild om hur det är att ha katt ◻️
  • Du har råd med mat, vaccinering, försäkring och veterinärbesök m.m ◻️
  • Du förstår att ha katt kommer förändra ditt liv i många år framöver ◻️

Raskatt och/eller huskatt

Idag finns det ca 40 olika kattraser i Sverige som har utvecklats genom avel till att ha olika utseende samt temperament. 

När du valt att köpa katt kommer kanske tanken, “ska jag köpa raskatt eller huskatt?”. Hos en raskatt kan man ibland veta lite mer om katten, även om inget är satt i sten bara för att det är en viss ras. Ofta avlas raskatter fram med vissa egenskaper, t ex att den ska passa som innekatt, ha ett visst temperament och se ut på ett specifikt sätt. Däremot kan vissa sjukdomar vara rasrelaterade och komma med en raskatt. 

Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) definierar begreppet raskatt med att katten i fråga är stambokförd samt innehar en stamtavla (från exempelvis SVERAK). Katter utan stambokföring och stamtavla kallas huskatter, oavsett deras ursprung och eventuella inblandade raser. 

Viktigt är att läsa på ordentligt om rasen du är intresserad av och se om den kan passa hos dig och ditt hem.

Kanske adoptera en omplaceringskatt? 

Det finns ett stort antal katter som är i behov av ett nytt hem, såväl vuxna katter som är i behov av omplacering som kattungar. Om man önskar adoptera en katt kan man höra av sig till närmaste katthem/djurskydd för information. 


Vad behöver en katt/kattunge första tiden? Komplett inköpslista

Om du skaffar en kattunge kommer den att komma till dig direkt från sin mamma och behöver extra trygghet första tiden. Det är bra om du i god tid har förberett hemmet så att kattungen känner sig extra omhändertagen. På så vis har ni också mer tid till bus och gos, istället för att behöva stressa över inköp och att kattsäkra hemmet. Här nedan har vi sammanställt en lista med saker som behövs första tiden med en ny katt, vare sig det är en kattunge eller en äldre katt:

  • Transportbur ◻️
  • Sovplats ◻️
  • Kattlåda och kattsand ◻️
  • Kattmat ◻️
  • Matskål / vattenskål ◻️
  • Leksaker ◻️
  • Klösbräda / klösträd ◻️
  • Vårdprodukter t ex klosax ◻️

Transportbur

Transportbur är det första du behöver köpa och gärna innan du hämtar din katt. Valet av transportbur kan vara svårt då det finns så mycket att välja på. Det finns hårda transportburar, mjuka, ryggsäckar och till och med vagnar som liknar barnvagnar. Här behöver du tänka efter vad just du och din katt kommer att behöva. Köp gärna en stor transportbur på en gång som din katt kan använda länge. Det kan också vara bra att förbereda med skydd mot olyckor med t ex ett kiss-skydd. 

Här hittar du våra transportburar >>

Populära transportväskor

Rekommendationer

En egen sovplats

Din katt kommer kanske (och kanske förhoppningsvis) vilja sova med dig i din säng men det är ändå viktigt att den har en egen plats där den kan gå undan och känna sig trygg. Skulle det vara så att ni har andra djur eller barn hemma är det extra viktigt att se till att katten kan gå iväg till sin egna lugna plats. Bor ni trångt kan denna plats vara på väggen i form av en hylla, eller kanske längst upp i ett klösträd. Det finns många mysiga bäddar att välja på. Fördelen med en kattbädd är att du kan flytta runt dom till olika platser i hemmet. 

Här kommer du till katthyllor >>

Här kommer du till kattbäddar >>

Kattlåda

Även om du har tänkt låta din katt gå ut och vara en utekatt kan det vara en god idé att ha en kattlåda inne. Har du flera innekatter så gäller detta enligt jordbruksverket: “Om flera katter hålls inomhus utan möjlighet att gå ut, måste du se till att det finns minst en kattlåda per två katter, eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådans yta bör vara minst 0,12 m2 per två katter.”

För att undvika sand på golvet som sprider sig i hemmet kan man lägga en kattlådematta under lådan som samlar upp detta och som är enkel att rengöra. När katten är liten kan det vara bra att ha en kattlåda med låg kant så att kattungen enkelt kan ta sig i och ur. 

Det finns flera olika typer av kattlådor att välja på. Det finns öppna kattlådor utan tak/huv, kattlådor med huv som är stängda med en lucka som katten går in och ut genom samt kattlådor med ett hål i taket som katten kan hoppa in genom. Det finns även mindre kattlådor som är lämpade att användas av en kattunge, i en större transportbur eller på utställning. 

Här hittar du alla våra kattlådor >> 

Rekommendationer

Kattsand

Vanlig grå kattsand är tillverkad av bentonitlera och är oftast blandad med olika kemikalier för doft och färg - denna sand är en riktig miljöbov. Den sanden är också känd för att damma, något som sätter sig i dina och din katts luftvägar. Med anledning av allt detta har vi på Supercat tagit ett aktivt miljöval och valt ut naturliga, nedbrytbara alternativ till kattsand. Detta helt utan att göra avkall på kvalitén! En bra kattsand/strö ska vara dammfri och luktfri och helt klumpande så att rensningen går fort.

Här hittar du kattsand/kattströ >>

Matskål och vattenskål

Du behöver minst en matskål och minst en vattenskål till din nya misse. Många köper fler än så, för att kunna ha framme skålar medan man diskar. 

Välj gärna en skål som är grund och med låga kanter, så att din katts känsliga morrhår inte slår i kanterna. Äldre katter med t ex artros kan med fördel använda en ergonomisk matskål

Tips! Tänk också på att håll isär skålarna, då katter inte gillar att äta och dricka på samma plats (gärna mer än 1 meter isär).

För att få din katt att dricka mer kan du med fördel placera ut vattenskålar i olika rum. Många köper också en vattenfontän för att många katter gillar rinnande fräscht vatten. 

Det finns även matskålar som är aktiverande för katten som ger den extra stimulans när den ska äta. Vissa är formade som labyrinter eller med mjuka “plast/silikonpiggar” som sticker upp så att katten behöver jobba lite för att komma åt maten. Det är också ett jättebra knep om man har en katt som äter snabbt/hetsäter eller för rastlösa katter som behöver lite extra stimulans. Det kan också hjälpa till att hindra katten från att äta för mycket och därmed bidra till att förhindra problem orsakade av övervikt. 

Till alla kattmatskålar >>

Rekommendationer

Kattmat

Katten är i grunden ett rovdjur med protein och fett som främsta näringskällor. Behovet av kolhydrater är däremot betydligt mindre. Katter är ofta benägna att vara dåliga på att dricka. Orsaken bakom detta är att katter har sämre törstreflexer än många andra djur, exempelvis hundar. Det i sin tur beror på deras ursprungliga livsmiljö i det vilda där katten oftast får i sig mycket vätska med sina fångade byten som möss och fåglar. Det finns dock olika knep för att få dem att få i sig mer vatten. Exempelvis kan man se till att ha ett flertal vattenskålar utplacerade lite varstans i hemmet och se till att vattnet alltid är färskt. Som tidigare nämnt föredrar katter låga och breda skålar. Man kan även se till att ge mer blötmat i förhållande till torrfoder under varma dagar, då det innehåller mer vätska. 

Katter mår inte bra av att leva på en vegetarisk kost då de behöver taurin samt andra näringsämnen som finns i kött. Det finns ett flertal torrfoder och blötmat att välja bland. Det är klokt att välja ett kvalitetsfoder gällande såväl torr- som våtfoder. Man bör även anpassa typen av foder till kattens behov. En kattunge har ett annat behov av sammansättningen på fodret än en äldre katt har. Det finns även foder speciellt anpassade för känsliga katter, olika foderallergier, seniorfoder för äldre katter, foder för dräktiga honor och för steriliserade katter. Många kvalitetsfoder idag försöker att efterlikna kattens naturliga kost så mycket som möjligt, det vill säga med ett högt innehåll av protein. Det finns även foder som är helt spannmålsfria och som är fria från färgämnen och konserveringsmedel. 

Till all kattmat >> 

Leksaker

En katt som är inne behöver mer leksaker än en utekatt, men båda katterna behöver aktivering. Den yngre katten behöver leksaker för att lära sig medan den äldre katten behöver leksaker mer för aktivering. 

Det finns mängder med olika leksaker att välja bland, allt från vippor, små möss, bollar, till mer avancerade aktiveringsbanor, godisgömmor etc. Kattmynta är katter vanligtvis otroligt förtjusta i, och det finns därför ett stort antal leksaker innehållande detta. Andra leksaker är berikade med matabi eller valeriana som är trä som kommer från en japansk buske och som de flesta katter tycker väldigt mycket om. Det framkallar en euforisk känsla hos katten, liknande som med kattmynta samt valeriana. 

Var försiktig med att låta din katt leka med snören, garn och hårsnoddar då dessa kan fastna i kattens hals.

Till alla kattleksaker >> 

Rekommendationer

Klösbräda / klösträd

Din katt har ett stort behov att få klösa, detta för att vässa klorna, träna sina muskler och nöta ner den yttre delen av klon. Genom att klösa så markerar katten gränserna för sitt revir. 

Om du som kattägare inte ser till att din kisse har möjlighet att klösa på egna klösbrädor/klösträd, kan det hända att din soffa blir utsatt istället. Har du dessutom fler än en katt i ditt hem, rekommenderar vi att du har flera klösträd/klösbrädor utplacerade i hemmet.  Det kan man såklart ha även om man “bara” har en katt, för att skapa variation för katten. 

Det finns olika ändamålsenliga produkter som kan användas för att fylla kattens klösbehov. Det finns större klösträd, vissa som går ända upp till taket, där katten dessutom kan ligga och få en bra överblick över hemmet (sitt revir). Där kan katten även få utlopp för att klättra och busa. Många klösträd har mysiga kojor eller bäddar där katten kan mysa och vila. Det finns också vägghängda klösträd. Man kan även välja att ha en klöstunna, där katten också har möjlighet att krypa in och sova. Det finns även olika typer av klösstolpar, klösbrädor, klösbollar och klösmöbler. Många klösmöbler är både funktionella men samtidigt snygga inredningsdetaljer i hemmet, exempelvis produkter från Designed by Lotte och Cosy and Dozy

Till alla klösträd >>

Rekommendationer

Vårdprodukter för katt

Det kan även vara en god idé att köpa produkter för att vårda din katt. Allra första tiden är en klosax viktigast. Vänj gärna din kattunge med klovård och pälsvård när den är liten, så har du mycket vunnet längre fram.

Exempel på vårdprodukter som är bra att ha: 

Utöver detta kan du kanske behöva kika på: katthalsband & selar, vattenfontän, balkongnät och kattgodis.

Rekommendationer

Hur kattsäkrar man hemmet?

Katter är naturligt nyfikna krabater som gillar att utforska sin omgivning. Det är därför viktigt att du kattsäkrar ditt hem så att inga olyckor händer. 

Checklista för att kattsäkra hemmet 

  • Fäll alltid ner toalettlocket◻️
  • Se till att det finns fönsterspärrar så att fönstret bara kan stå lite på glänt om du vill ha det öppet ◻️
  • Kolla så att dina blommor eller krukväxter inte är farliga◻️
  • Näta in din balkong så att katten inte trillar ner◻️
  • Allt giftigt ska vara oåtkomligt◻️
  • Göm eller ställ undan ömtåliga saker ◻️
  • Skippa mattor tills kattungen lärt sig gå på lådan◻️
  • Göm lösa elkablar bakom möbler så att de blir svåråtkomliga för katten alternativt skaffa kabelskydd som gör dem tuggsäkra ◻️
  • Håll sopkorgar utom räckhåll för katten, lämna inte framme soppåsar ◻️
  • Håll luckor stängda, exempelvis till diskmaskin, torktumlare, tvättmaskin osv◻️
  • Låt inte plastpåsar ligga framme i hemmet. De kan utgöra en fara för katten på flera sätt, dels genom att de kan tugga på/svälja plasten men även att de kan krypa in och fastna ◻️
  • Om du har en öppen spis är det klokt att införskaffa ett spisskydd. Om du tänder ljus eller rökelser är det bra att hålla god uppsikt över detta. Kattens päls kan annars lätt fatta eld om den går förbi ett brinnande ljus ◻️
  • Eventuella snören från persienner, rullgardiner etc bör kortas ner eller göras oåtkomliga för den nyfikna missen ◻️
  • Låt inte katten leka med gummiband eller hårsnoddar då dessa kan fastna i kattens hals eller sväljas av katten. Samma gäller för snören, trådar och garn ◻️

Farliga växter och livsmedel 

Vissa växter är giftiga för katter. Oftast är det mängden som katten får i sig som avgör om den blir förgiftad. För det mesta är det inte farligt om katten bara får i sig en liten mängd av den farliga växten. Vissa växter är dock farliga för katten även i små mängder, exempelvis liljeväxter som kan orsaka njurskador. 

Lista över farliga/ giftiga växter
Liljor
Mistel
Julros
Arter av Dracena
Liljekonvaljer
Påskliljor
Oleander
Kottepalm
Änglatrumpet


Växter som har irriterande växtsaft:
Flitiga lisa
Fredskalla
Gullranka
Prickblad
Rosenkalla och andra arter från samma familj
(Källa: Plantagen.se)

Om din katt kräks eller har diarré kan det vara förgiftningssymtom. Liljeväxter kan ge svåra njurskador och tror du att din kisse har tuggat på en sådan, kontakta snabbt en veterinär. 

Lista över farliga/olämpliga livsmedel

  • Alkohol
  • Choklad
  • Deg
  • Hundmat (inte giftigt som sådant, men katter ska inte leva på hundmat då det inte innehåller rätt näringsämnen)
  • Lök/vitlök
  • Mjölk och mejeriprodukter (kan orsaka magont och matsmältningsproblem)
  • Russin
  • Råa ägg
  • Rått kött/ben
  • Paracetamol och acetylsalicylsyra
  • Vindruvor 

Att köpa katt - steg för steg 

  • Fundera om du är redo för katt, läs på ordentligt.
  • Läs på om olika raser, vill du köpa en raskatt, huskatt eller adoptera en katt?
  • Kolla inköpslistan, vad behöver du köpa hem?

1. Hälsa på

När du hittat en katt du blivit intresserad av att köpa kan du börja med att hälsa på hemma hos katten. På så vis knyter du en värdefull kontakt med kattens första ägare och även kattmamman, kattens syskon m.m. Du får se att katten kommer från ett bra hem och att den växt upp i en bra miljö.

Du kan också tinga katten om du vet att du vill köpa den. Detta gör man ofta för att "paxa" katten innan den hunnit bli gammal nog för att flytta hemifrån. 

2. Skriv ett köpeavtal

Oavsett om du väljer att köpa en huskatt eller en renrasig katt så rekommenderar vi att ni skriver ett köpeavtal. Är det en renrasig katt med stamtavla i SVERAk finns det färdiga köpeavtal att ladda ner på deras hemsida.

3. Veterinärbesiktad

För att du som köpare ska kunna försäkra dig om att katten du köper är frisk, fråga om säljaren har veterinärbesiktigat katten. Be i sådana fall om att få se veterinärintyget. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. I annat fall kan du själv ta med katten till veterinären för en hälsokontroll när du fått hem den.

4. Vaccinerad, avmaskad och ID-märkt

När du ska hämta hem din nya katt ska den vara avmaskad och vaccinerad. Be om att få med vaccinationsintyget från veterinären, detta ska du få tillsammans med köpeavtalet av säljaren. 

Fråga om katten är ID-märkt. ID-märkningen är ett microchip i nacken eller tatuering i örat. Är katten inte ID-märkt måste du som ny ägare ordna det. Från och med januari 2023 ska alla katter vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

5. Ta med katten hem

Se till att katten har en transportväska och något stoppa i något från sitt första hem i väskan, till exempel en filt eller leksak som har en doft katten är van vid. Du kan också spraya avstressande-spray” i transportväskan för att ge din katt lite extra lugn den första bilresan. Väl hemma så är det en fördel om det är lugnt och tyst och att ni inte har besökare på några dagar, så att katten får bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. 

Låt katten åka i transportburen hela vägen hem och ställ sedan ner den i hemmet och låt katten utforska i lugn och ro. Visa katten var den kan sova och var kattlådan finns. Lämna inte katten ensam för länge när den är liten. Fram till 4 månader är det bäst att katten har mycket kontakt med er och att ni gradvis vänjer den vid att vara själv. 

Den första natten kan katten jama mycket och vara orolig. Detta är vanligt (och förståeligt!) men såklart jobbigt för er alla. Ge katten en trygg och lugn miljö, där den har sin sovplats och tillgång till mat, vatten och kattlåda. En kattunge kan sova ca 20 timmar av 24 och vuxna katter kan behöva så mycket som 18 timmar sömn. Därför är en tyst och lugn sovplats viktigt för din katt och kattunge. 



Stort lycka till med din nya katt! Har ni några frågor är det bara att höra av er till vår kunniga kundtjänst:
E-post: info@supercat.se

Skriven av: Emelie
Senast uppdaterad: 01-03-2023

Läs också:
Vilken kattsele är bäst? >>
Hur klipper man klorna på sin katt? >>

Rekommendationer