• Fraktfritt vid köp över 600 kr

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Guide: klippa katt med trimmer

Guide för att klippa katt med trimmer och motverka tovbildning.

I denna artikel kan du läsa om hur vi hjälper vår senior-katt med tovor!

Min egen tantkatt, den 16-åriga Maja Fagersvans, är en huskatt av den fluffigare sorten. Hon gillar faktiskt att bli borstad, men ibland slarvar vi lite och nu när hon är lite äldre så blir det förr eller senare ändå en tova som jag inte klarar av att borsta ut. Speciellt under magen, där kammen inte är lika välkommen. För ett tag sedan testade jag att köpa henne en egen pälstrimmer, och det fungerade jättesmidigt för oss.

 Maja, 16 år och nyfriserad

Denna trimmer för katt (och hund) från Trixie är batteridriven och därför inte så högljudd - trots det var vi lite rädda att Maja ändå skulle bli besvärad av ljudet, men hon överraskade oss. 

Vi vande henne först gradvis vid ljudet, bjöd på lite godis i samband med det, och sedan klippte vi lite varje kväll. Husse skötte klippningen i tv-soffan där Maja känner sig bekväm - först tog han tovorna, sedan hela magen, och så lite under armarna för att jämna till. Sen såg det ju lite tokigt ut att ha en pälsrock på ryggen medan magen var rakad - så det hela slutade efter några dagar med en full lejonklippning! 

Lilla Lejon blev det nya smeknamnet, och med tjockpälsen borta var det så himla mycket mysigare att ligga sked i soffan och bli klappad på magen. Både jag och Maja rekommenderar!

 

Så här gjorde vi klippningen smidig för katten:

  • Vi vande Maja vid ljudet av trimmern, först på avstånd, och sedan lite närmre.

  • Bjöd självklart på hennes favoritgodis Churu under tiden. 

  • Trimmern vibrerar ju lite, så vi lät henne känna på vibrationerna också innan vi satte igång.

  • Så småningom började vi klippa Maja med trimmern medan hon låg på sin favoritplats i soffan och var helt avslappnad.

  • Ett par tovor vid varje tillfälle räckte, så det inte blev för mycket på en gång.

  • När vi väl hade fått bort de första tovorna blev det lättare att fortsätta därifrån och ta resten, när vi hade fått en början så att säga.

 
Det hela blev lite av en mysstund mellan katten Maja och hennes husse; att ta fram trimmern en stund varje kväll och få en liten skönhetsbehandling. Skulle vi fråga Maja tror jag nog hon skulle utnämna sin trimmer bäst i test!

Tänk på! Trimmern går att ställa in i olika klipplängder - kom bara ihåg att inte köra för tajt runt bröstvårtorna eller under armarna, där man lätt kommer åt den tunna huden! 

 

Lösa upp tovorna?

Ifall din katts tovor inte hunnit sätta sig ordentligt, så kan jag först rekommendera en bra kam, exempelvis Spratts kam eller en enklare från Buster tillsammans med Nano mist, som är ett spraybalsam man inte behöver tvätta ur efter användning. Spraya direkt på tovan och massera in medlet, innan ni försöker lösa upp tovan med kammen utifrån och in. Men Nanomist fungerar även bra i förebyggande syfte, eftersom den motverkar tovor och ger en lättkammad (och antistatisk) päls. Så när Majas päls börjar få lite längd igen kommer jag att börja använda mig av Nanomisten även vid borstning, istället för att vänta tills det är för många tovor i pälsen.


K9 Nano Mist tovutredande spray - Spratts kam - Buster tät kam

Fast nu vet vi ju, att vår tant Lilla Lejon gillar sin klippmaskin, så vi kanske klipper henne igen till sommaren så slipper hon den tjocka kattpälsen när det är som varmast både ute och inne. 


Vi hoppas att du har fått några tips och att klippning av din katts tovor ska gå bra!

// Jenni på Supercat och katten Maja

Denna text uppdaterades senast: 2023-10-13