• Fraktfritt vid köp över 600 kr!

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Kattmynta, Valeriana och Matatabi

Vad är Kattmynta?

Kattmynta, med det latinska namnet Nepeta cataria, är en ört - en kransblommig växt som tillhör nepetasläktet och numera förekommer i stora delar av världen. Den har kommit att kallas Kattmynta just för att den har en speciell effekt på våra katter, och för att lukten påminner litegrann om mynta. Ordet Cataria kommer faktiskt från latinets catus som betyder just katt.

I Sverige växer kattmynta vilt i södra delarna av landet, men den är idag väldigt sällsynt - och observera att den även är fridlyst!

Tips! Önskar du locka katter till din trädgård så kan du spana på växten som heter "Kantnepeta" som på försommaren finns på de flesta plantskolor/blombutiker. Det är en växt som blommar fantastiskt fint i rabatten, med blå blommor, och lockar till sig alla grannskapets katter :)

 Kattmyntabollar kattleksak med torkad och pressad kattmynta

Varför gillar katter kattmynta?

När katten känner lukten av kattmyntan är det ett ämne som heter Nepetalakton de reagerar på. Signaler skickas till hjärnan i vanlig ordning, och man tror att detta ämne påminner om kattens egna feromoner och parningssignaler, vilket är varför kattmynta har en sån effekt på de flesta katter. Tro det eller ej, men vissa stora vilda kattdjur reagerar också på liknande sätt inför kattmynta.

 Kattmyntaboll, kattleksak som man sätter fast på väggenKattmyntaboll

Vad har kattmynta för effekt?

Olika katter reagerar olika på kattmynta. De flesta katter blir energiska, uppspelta, aktiva och smått tokiga när de leker med kattmynta. Som så många andra örter frigörs lukten mer när man gnuggar eller smular sönder den, och därför är det vanligt att katten tuggar, biter, slickar och gnuggar sig mot myntan eller leksaken.

Tips! Om du ska ge din katt torkad mynta så kan du med fördel gnugga den torkade örten lite i dina händer först - så att den värms och oljor frigörs. På samma sätt så man kan "gnugga" en kattleksak som har kattmynta i fyllningen, innan man ger den till katten.

Tips! Om du vill att din torkade kattmynta ska hålla länge, så kan du med fördel förvara den i frysen i en tätt-slutande förpackning.

 

Kan katter bli höga på kattmynta?

Vid stor konsumtion börjar vissa katter dregla och blir sömniga eller oroliga. Om katten äter en stor mängd kattmynta kan det leda till lindriga magbesvär, men det är ofarligt och går snabbt över. Själva effekten av kattmyntan brukar sitta i upp till 15 minuter, och därefter kan det ta några timmar innan katten reagerar på kattmynta igen.

 

Är kattmynta lugnande?

Medan vissa katter blir energiska och spattiga av kattmynta, finns det vissa som reagerar med motsatt effekt och istället blir lugna, kurrar och somnar. 

 

Varför gillar min katt inte kattmynta?

Kattungar upp till ca 6 månader och äldre katter brukar i regel inte reagera på kattmynta. Det verkar också som att 1 av 3 vuxna katter inte heller reagerar nämnvärt på den här örten, men hittills har forskarna inte kommit fram till varför det är så.

Det finns även kattleksaker med "olika stark" kattmynta i affärerna. Många kattleksaker har bara en lätt, flyktig doft av kattmynta när man öppnar kattleksakens förpackning, och kanske är det en sådan ni har provat tidigare.
Andra kattleksaker är tillverkade med riktigt stark kattmynta och har rikligt med den torkade örten i fyllningen - vilket gör att de doftar starkt och länge! Ett exempel på detta är varumärket Yeowwws kattleksaker.

 

Finns det alternativ till kattmynta?

Valeriana
Om din katt inte reagerar på kattmynta finns det andra alternativ att testa. Vänderot, även kallad Valeriana, innehåller en annan kemikalie, aktinidin, som har liknande effekter på katten som Kattmynta. 

Matatabi
Matatabi, eller Silvervine som den också kallas, är trä från en japansk buske som heter Klätteraktinidia. Matatabi kallas också “Cat Powder” där den växer i nordöstra Asien, och den har liksom Kattmyntan en energigivande effekt på katter. 

Kattleksaker med Matatabi är lika populära som kattleksaker med kattmynta. Matatabi tuggpinnar är en riktigt favorit som hos våra kunder och våra egna katter. Rekommenderas!

Recept på te av Kattmynta, catnip tea

Varför inte bjuda din katt på afternoon tea? 

Ingredienser:

  • ca 3 gram torkad kattmynta

  • 2 dl kokande vatten

Gör så här:

  • 1. Använd en te-sil och låt kattmyntan dra i vattnet i 5-10 minuter. 
  • 2. Se till att vattnet inte är för varmt när du serverar kattens te, låt det svalna. 
  • 3. Koka sedan en kopp te i valfri smak till dig själv. 
  • 4. Njut av en mysig stund tillsammans!Artikeln skriven av: Jenni
Senast uppdaterad: 2024-05-24

Rekommendationer