Navigera
Text del2
Klippa klor på katt - steg för steg hur du gör
2. Du kan börja med att göra det gosigt för katten genom att gosa med den. Massera kattens tassar mellan tummen och pekfingret. Skulle du stöta på stora problem vid kloklippning kan det vara en idé att muta din kisse med lite gott kattgodis. Supercat's personal har testat detta och kan varmt rekommendera Churu's cremegodis, det kan göra kloklippningen blir mycket enklare. Det kan även vara en god idé att vara två när ni ska klippa klorna, en godis-givare och en klippare.
3. När du känner att du är redo att börja klippa din katts klor så håll kattens tass milt men bestämt och tryck försiktigt fram klon från tassen genom att trycka lite på trampdynan. Klipp av yttersta spetsen på klon, den som är extra vass. Se upp för att råka klippa i klons pulpa som är rosa och sitter längst in i klon. Har din katt mörka klor kan pulpan vara svår att se, därför kan det hjälpa om du lyser med en lampa på klon. Klipp lite i taget hellre än att klippa för mycket på en gång.
Skulle du stöta på stora problem med att katten protesterar, försök lite senare när katten lugnat ner sig.
Tips! Börja gärna vänja din katt vid att du är och petar och gosar med dens tassar redan när den är liten kattunge. På så vis öppnar du upp för att det i framtiden kan gå lättare att klippa din katts klor. Låt allting ta tid och se till att din katt känner sig bekväm med att du tar på tassarna innan du börjar klippa dens klor.
Vad händer om man inte klipper klorna på katten?
På en utekatt behöver du vanligtvis inte klippa klorna, då dessa vässas naturligt utomhus. På innekatter behöver du hålla mer koll och oftast behöver du klippa dom så att katten inte får för långa klor. Skulle klorna bli för långa kan katten skada sig genom att fastna i saker. Katten kan också skada dig eller andra husdjur genom att rivas. För att hålla efter din katts klor lite extra kan du se till att den har klösträd och klösbrädor utplacerade i hemmet, så att den vässar klorna lite själv.
Hur korta ska kattklor vara?
Många är rädd för att råka klippa i pulpan när dom klipper kattens klor. Pulpan är en vävnad som består av nerver och blodkärl, skulle du råka klippa där kan det börja blöda och göra ont för katten. För att undvika att klippa i pulpan så håll koll på ett rosa fält, om din katt har ljusa klor. Klipp sedan klon på den spetsiga delen men inte närmare än 2 mm från pulpan. Har din katt mörka klor kan du behöva lysa på klon för att se pulpan. Om din katt är stressad eller otålig, är det bättre att fortsätta vid ett senare tillfälle.När du klipper klorna på din katt ska du klippa av ytterska spetsiga delen. Klipp hellre lite åt gången är att klippa för mycket. Klipper du för mycket riskerar du att klippa i pulpan och det kan både blöda och göra ont för din katt. Less is more!
Tips! Det kan vara bra att ha blodstopp hemma om olyckan skulle vara framme.
När är kattens klor för långa?
När din katt fastnar i något eller om den river dig kan det vara hög tid för kloklippning. Utekatter behöver i regel inte kloklippas men håll koll så att klorna inte växer in i trampdynan. Du kommer så småningom lära dig när det är dax att klippa din katts klor, bara genom att titta på dom. Ibland kan man även höra ljudet av "klapper" på parkettgolv när din katt kommer gående, om du hör ljudet av klorna så är dags att hjälpa din katt att trimma ner längden på dem.Hoppas att du fått hjälp av denna guide och att kloklippningen går bra!
// Emelie på Supercat.se
Senast uppdaterad: 03-10-2023
Läs också:
Vilken kattsele är bäst? >>
Köpa katt - en komplett guide >>
// Emelie på Supercat.se
Senast uppdaterad: 03-10-2023
Läs också:
Vilken kattsele är bäst? >>
Köpa katt - en komplett guide >>