• Fraktfritt vid köp över 600 kr!

 • Övrig frakt 49 kr

 • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Vänja katten vid sele

Vänja katten vid sele 

Dessa steg kan du följa om du vill vänja din vuxna katt vid sele, eller din kattunge!

 • Börja med att låta katten bekanta sig i lugn och ro med selen. Det kan man göra med att exempelvis lägga fram den och låta katten nosa på den. Man kan även lägga en godisbit intill selen för att skapa positiva associationer.
   
 • Efter att katten fått bekanta sig kan man lugnt och försiktigt försöka ta på selen. Om din katt visar obehag, skulle bli rädd eller visar att den inte vill - försök igen vid ett annat tillfälle.
   
 • När din katt har selen på sig inomhus kan ni leka med en favoitleksak, eller ta fram en extra god påse blötfoder eller ett favoritgodis. Så att din katt får koncentrera sig på något annat än att selen sitter på!
   
 • Börja med att låta katten bli riktigt trygg och bekväm med att ha på sig selen inomhus innan ni går ut på promenad. När katten blivit tillräckligt bekväm kan man fästa ett koppel på selen och testa gå runt inomhus en stund för att se hur katten reagerar och låta den vänja sig.


Sedan är ni redo att testa ge er ut utomhus! Om det är långt till ett lugnare område kan man använda en kattryggsäck eller transportväska för att förflytta katten dit. Låt katten bestämma takt och riktning i början och följ med när den utforskar den nya miljön. Se till att din katt är id-märkt med en tatuering i örat eller ett microchip innan ni beger er ut på äventyr, ifall att din kompis skulle rymma. Som komplement till ID-märkningen kan man hänga en ID-bricka med ditt telefonnummer på i kattens sele.


Maine Coonen Thor i en TrePonti-sele

Anpassa er utevistelse och val av miljöer till kattens reaktioner, det kan räcka att vara ute väldigt korta stunder de första gångerna och släpp inte ut katten i ett för långt koppel. Var beredd på att t ex en helt vanlig cyklist kan vara något din katt blir rädd för i början, och håll alltid ett getöga på din omgivning så att ni inte råkar ut för lösa hundar eller utekatter som inte är vänligt inställda till din misse. Vissa katter föredrar lugna platser, att sitta ute på gräsmattan en stund och bara vara - medan andra katter är mer nyfikna och modiga och gärna följer med dig på ett äventyr!

Tips!
Om du låter katten själv gå ut genom er t ex lägenhetsdörr, så kan det hända att din katt kommer att börja stå och jama vid dörren och kanske även klösa mycket på ytterdörren - för att den vill gå ut på promenad igen och igen. Detta kan man motverka genom att katten aldrig får gå ut själv genom ytterdörren. Då kan du ta för vana att alltid bära ut katten i en transportbur eller ryggsäck - så att katten inte förknippar just er ytterdörr med promenaden - utan istället transportväskan. 

Rekommendationer