• Fraktfritt vid köp över 600 kr

  • Övrig frakt 49 kr

  • Snabb leverans 2-4 vardagar

Sök

Text del4

Kattmat

Katten är i grunden ett rovdjur med protein och fett som främsta näringskällor. Behovet av kolhydrater är däremot betydligt mindre. Katter är ofta benägna att vara dåliga på att dricka. Orsaken bakom detta är att katter har sämre törstreflexer än många andra djur, exempelvis hundar. Det i sin tur beror på deras ursprungliga livsmiljö i det vilda där katten oftast får i sig mycket vätska med sina fångade byten som möss och fåglar. Det finns dock olika knep för att få dem att få i sig mer vatten. Exempelvis kan man se till att ha ett flertal vattenskålar utplacerade lite varstans i hemmet och se till att vattnet alltid är färskt. Som tidigare nämnt föredrar katter låga och breda skålar. Man kan även se till att ge mer blötmat i förhållande till torrfoder under varma dagar, då det innehåller mer vätska. 

Katter mår inte bra av att leva på en vegetarisk kost då de behöver taurin samt andra näringsämnen som finns i kött. Det finns ett flertal torrfoder och blötmat att välja bland. Det är klokt att välja ett kvalitetsfoder gällande såväl torr- som våtfoder. Man bör även anpassa typen av foder till kattens behov. En kattunge har ett annat behov av sammansättningen på fodret än en äldre katt har. Det finns även foder speciellt anpassade för känsliga katter, olika foderallergier, seniorfoder för äldre katter, foder för dräktiga honor och för steriliserade katter. Många kvalitetsfoder idag försöker att efterlikna kattens naturliga kost så mycket som möjligt, det vill säga med ett högt innehåll av protein. Det finns även foder som är helt spannmålsfria och som är fria från färgämnen och konserveringsmedel. 

Till all kattmat >> 

Leksaker

En katt som är inne behöver mer leksaker än en utekatt, men båda katterna behöver aktivering. Den yngre katten behöver leksaker för att lära sig medan den äldre katten behöver leksaker mer för aktivering. 

Det finns mängder med olika leksaker att välja bland, allt från vippor, små möss, bollar, till mer avancerade aktiveringsbanor, godisgömmor etc. Kattmynta är katter vanligtvis otroligt förtjusta i, och det finns därför ett stort antal leksaker innehållande detta. Andra leksaker är berikade med matabi eller valeriana som är trä som kommer från en japansk buske och som de flesta katter tycker väldigt mycket om. Det framkallar en euforisk känsla hos katten, liknande som med kattmynta samt valeriana. 

Var försiktig med att låta din katt leka med snören, garn och hårsnoddar då dessa kan fastna i kattens hals.

Till alla kattleksaker >>